Geschiedenis‎ > ‎

Merci Ivo

 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Eindelijk tijd voor de kleinkinderen"

 

 
Gazet Van Antwerpen 01/01 Zandhoven (2240)
Brandweercommandant Ivo Smits (in maart 62) gaf op oudejaarsavond 2012 om middernacht de fakkel door aan de nieuwe dienstchef Bart Noyens. Enkele korpsleden verrasten hem nu al met een hommagespandoek tegen de kazerne. "Merci Ivo", stond er te lezen.

Ivo Smits was bijna 34 jaar brandweercommandant in Zandhoven. Een half leven, zeg maar. In april 2012 gaat hij ook met pensioen bij de gemeente. Omdat hij zaterdag zijn laatste drie dagen wachtdienst aanvatte, hadden korpsleden Gert Vertruyen, Kris Verhoeven, Dries Hellemans, Steven van Tendeloo en René Geluykens stiekem een spandoek aan het arsenaal gehangen.

"Merci Ivo", staat er, geflankeerd door het brandweerlogo en een portret van de commandant. "Het pakte mij wel", vertelt Smits ontroerd.

Klokslag om middernacht 01/01/2013 neemt Bart Noyens uit Kasterlee 
het bevel over. "Het vuurwerk is dus eigenlijk al niet meer voor mij", lacht de afscheidnemende dienstchef.
 

 

 

 Bart Noyens wordt opvolger brandweercommandant Ivo Smits

 

 
30/10/'12 Gazet van Antwerpen -  Zandhoven (2240)
De gemeenteraad heeft Bart Noyens (40) uit Kasterlee benoemd tot onderluitenant op proef bij de brandweer. Hij wordt de eerste beroepsbrandweerman in het korps. Normaal volgt hij vanaf 1 januari commandant Ivo Smits op. Die wordt in maart 62 jaar en wil op 1 april met pensioen gaan.

"Zowel op het schriftelijke als op het mondelinge examen haalde Noyens met voorsprong de meeste punten", vertelt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). "Hij heeft alle diploma's op zak om het Zandhovense brandweerkorps verder te leiden." Als alles volgens plan verloopt, volgt Bart Noyens op 1 januari Ivo Smits op als dienstchef. Hij wordt meteen de eerste beroepsbrandweerman van Zandhoven.

Het einde van een tijdperk, want Smits was veertig jaar brandweerman, waarvan vijf jaar bij de bedrijfsbrandweer van FordTractors in Antwerpen  en 35 jaar in het korps van Zandhoven. In 1980 werd hij er dienstchef. Of hij opgelucht is dat hij niet meer bij nacht en ontij uit zijn bed zal moeten? "Ik kijk er vooral naar uit om meer tijd aan mijn drie kleinkinderen te kunnen besteden", bekent Smits.

Voor Noyens betekent de benoeming niet alleen nieuw werk, maar ook een nieuwe woonplaats. Als toekomstig commandant spreekt het voor zich dat hij in Zandhoven of een van de deelgemeenten woont.