Interventies‎ > ‎

Bus Accident RanstBrandweer Zandhoven zal busramp nooit vergeten (bron GvA) "Wij zien bijna wekelijks slachtoffers van verkeersongevallen, maar dit blijft plakken", vertelt Bart Noyens, de brandweercommandant van  Zandhoven die als een van de eersten bij de rampbus kwam.

Maandag 15/04/2013 om 20u was het debriefing in het brandweerarsenaal in Zandhoven voor alle spuitgasten die bij de busramp hielpen. En dat was nodig, want Bart Noyens merkt dat veel van zijn manschappen het emotioneel zwaar hebben. Terwijl brandweerlui wel wat gewend zijn. "Klopt, maar dit was anders. De omvang, de taalbarrière en de onmacht zorgen ervoor dat deze busramp aan de ribben blijft kleven. En niet te vergeten de aanwezigheid van kinderen. Iedereen kan zich met die ouders identificeren."

Oelegem (Ranst) valt onder de bevoegdheid van de brandweerkorpsen van Ranst en Lier, maar het korps van Zandhoven zat het dichtst bij de plaats van de ramp en was dus het snelst aanwezig. Een vuurdoop die kan tellen voor Bart Noyens, die pas sinds 1 januari 2013 aan het hoofd staat van brandweer Zandhoven en nota bene deze donderdag zijn eed aflegt als brandweercommandant in de gemeenteraad. "Ze hebben mij al gezegd dat ik het ongeluk aantrek, en statistisch gezien kan ik dat niet ontkennen. Brandweer 
Zandhoven zit nu al aan 50 procent meer interventie-uren dan in het eerste kwartaal van vorig jaar."

Toen hij zondagochtend 14/04/2013 op de brug stond, waren er twee ziekenwagens en een medische urgentiegroep aanwezig. Noyens is van opleiding verpleegkundige, werkte lang op de spoeddienst van Stuivenberg en studeerde rampenmanagement aan de KU Leuven. "Het kan gek klinken, maar het eerste dat ik deed, was tellen. Hoeveel slachtoffers lopen hier rond? Je probeert te redden wie er te redden valt. Ik heb me teruggetrokken om de communicatie met het hulpcentrum 100 te coördineren en heb gevraagd om het medisch interventieplan op te starten. Het was niet mijn eerste ramp. In 1991 was ik ook met de eerste ambulance ter plaatse toen het dak van het parochiecentrum van Lint het begaf."


Wat Noyens zeker geraakt heeft, was de grote solidariteit. "Een vrouw van een brandweerman ging zelfs de kleren van haar eigen kinderen uit de schuif halen om ze in de kazerne uit te delen aan de jongeren die hier zaten te wachten. Ik moet zeggen dat ik mijn korps zondag in die paar uur tijd beter heb leren kennen dan de voorbije drie maanden in totaal dat ik nu in 
Zandhoven aan de slag ben. En ik ben héél trots op elke individuele prestatie die geleverd is. Ik had de gemakkelijkste job zondag, ik moest gewoon coördineren. Zíj hebben het gedaan."


Dat de debriefing van maandagavond 15/04/2013 broodnodig was, bewijst de getuigenis van Chris Vertruyen (43), al achttien jaar vrijwilliger bij brandweer Zandhoven. "Ik denk dat ik voor al mijn collega's spreek als ik zeg dat wij deze busramp nooit zullen vergeten." Chris zat samen met zijn collega's René Geluykens en Patrick Leirs in de eerste brandweerwagen die aankwam. Hij stond Larissa bij, de moeder van de overleden jongen Ilya (14), die haar enig kind voor haar eigen ogen zag sterven.

"Ze had een bekkenbreuk. Ik ben achter haar gaan zitten, ondersteunde haar rug en gaf haar hoofd een stabiele houding. Door die speci- fieke houding keek ze recht naar de geïntubeerde jongen die op dat moment door een medisch team gereanimeerd werd. Ik wist niet dat het om haar zoon ging, want communicatie was onmogelijk. Al probeerde ze me het wel duidelijk te maken. Ze keek naar het kind en klopte met haar linkerhand op haar borststreek, ter hoogte van haar hart, en herhaalde altijd hetzelfde Russisch zinnetje. Woorden die ik niet verstond, maar die mij toch zwaar aangrepen. De reanimatie duurde eindeloos. Die blik in haar ogen toen uiteindelijk toch het deken over de jongen werd gelegd, en de manier waarop ze toen in mijn hand kneep, vergeet ik nooit."

Chris Vertruyen is nu bezig met het verwerken van wat hij zag. "Ik heb al achttien jaar ervaring, heb al heel wat meegemaakt, maar niets hakte dieper in dan dit. Nadien heb ik met het Fire Stress Team gepraat. De collegialiteit tussen de hulpverleners was enorm. Wij kwamen altijd al goed overeen, maar nu heb ik mijn collega's pas écht goed leren kennen. En ik heb ook grote bewondering voor onze commandant. Hij minimaliseert zijn rol, maar het is heel belangrijk dat iemand het overzicht bewaart."
Zo'n dertig niet-gewonde of lichtgewonde slachtoffers van de busramp in Ranst werden opgevangen in doe-mee-boerderij 't Groenhof van de familie Van Orshoven in Pulle. Na de eerste opvang in de Zandhovense brandweerkazerne, werden ze naar Pulle overgebracht.

Ook minister Joëlle Milquet bleef lange tijd in 't Groenhof aanwezig, samen met de burgemeesters van Zandhoven en Ranst, de provinciegouverneur en twee mensen van de Russische ambassade.

De slachtoffers kregen er bijstand van meer dan twintig vrijwilligers van het Rode Kruis en Russische tolken.

Ze werden er in de watten gelegd door het team van de kinderboerderij.

Voor de journalisten werd het een lange namiddag wachten voor de gesloten poorten. Gelukkig vonden de cameraploegen al gauw de weg naar de IJshoeve, naar broodjesbars en brachten Paulien en Bieke, twee kindjes van de familie Van Orshoven, welkome drank en koekjes. Er waren ook heel wat Russische journalisten en Polen aanwezig, net als de captatieploegen voor live-uitzendingen van VRT en VTM. Kortom; het was ongewoon druk in de Cauwenberglei op de eerste warme lentedag van het jaar
Bisschop Bonny bezoekt slachtoffers busramp twee keer (bron GvA)

De Antwerpse bisschop Johan Bonny, die zondag verplichtingen had in Gierle, bezocht twee keer de slachtoffers van de busramp. Hij stopte 's morgens aan de brandweerkazerne van Zandhoven en hield er ook aan om in de namiddag bij zijn terugkeer uit Gierle nog eens in 't Groenhof in Pulle halt te houden.
De Russische premier Dmitri Medvedev heeft de Belgische instanties bedankt voor de verleende hulp aan de Russische kinderen die gewond raakten bij het busongeval in Ranst. (Bron HLN)"In de eerste plaats wil ik onze Belgische partners bedanken voor de hulp", zei Medvedev tijdens een bijeenkomst met vicepremiers maandag. Hij benadrukte het prompte optreden van het Russische ministerie van Noodtoestanden.

"Alle belangrijke beslissingen zijn genomen", aldus Medvedev. Er werden snel vluchten georganiseerd om de betrokkenen naar Rusland terug te brengen. 

Medvedev vroeg vicepremier Dmitri Rogozin om de dankbetuigingen aan België over te maken